سیم ها, سیم های ساختمانی و ارت, سیم های نسوز

سیم تک رشته ای و 100 نوع آن

سیم تک رشته ای

سیم تک رشته ای

در این مقاله سنا نیرو سعی دارد برای شما شرح مفصلی از سیم های تک رشته ای بازگو نماید و شاید برای برخی از دوستان این سوال باشد که سیم تک رشته ای چه تفاوتی با بقیه سیم ها دارد و چرا قیمت آن نسبت به بقیه کابل  ها پایین تر می باشد .

لازم به ذکر است ، انواع اصلی سیم و کابل برق شامل سیم تک هادی (سیم تک رشته ای)، سیم چند هادی (سیم رشته ای)، کابل های تک، دو و سه هسته ای و سیم زره دار (کابل زره دار) می باشد.

سوال اصلی این می باشد : تفاوت کابل های چند رشته با سیم های تک رشته چه چیزی می باشد ؟

در حقیقت، درک این موضوع بسیار آسان است، هر سیم کابل تک رشته ای از یک سیم ضخیم تشکیل شده است که به عنوان سیم سخت نیز شناخته می شود. هر سیم از چند رشته سیم است که از سیم مسی نازک ساخته شده است که به عنوان سیم نرم نیز شناخته می شود.

در کابل چند رشته ای  از یک هادی برای جریان الکتریسیته استفاده می شود. سیم چند رشته ای  دوام بیشتری دارد اما انعطاف پذیری ندارد. یک سیم های تک رشته نسبتاً انعطاف پذیرتر از سیم تک رشته ای  است و به راحتی می تواند مطابق شکل مجرا خم شود.

سیم رشته ای از تعدادی سیم کوچک به هم پیوسته یا پیچیده شده تا یک هادی بزرگتر را تشکیل دهد. سیم رشته ای انعطاف پذیرتر از سیم تک رشته با سطح مقطع کل یکسان است

 

هرچه تعداد رشته های سیم در یک بسته سیمی بیشتر باشد، سیم انعطاف پذیرتر، مقاوم تر در برابر پیچ خوردگی، مقاوم در برابر شکستگی و محکم تر می شود. با این حال، رشته های بیشتر پیچیدگی و هزینه ساخت را افزایش می دهد. به دلایل هندسی، کمترین تعداد رشته‌هایی که معمولاً دیده می‌شوند 7 است

 

ساختار کابل های تک رشته ای

  1. ساخت و ساز: کابل های چند رشته ای به راحتی جمع می شوند

در ساختار سیم های تک رشته ای از یک سیم مسی استفاده میشود در صورتی که در ساختار کابل های چند رشته ای از چندین سیم مسی استفاده میشود

  1. اتلاف حرارت در سیم های چند رشته ای

رشته های زیادی از کابل با سیم های مسی زیادی وجود دارد. بین سیم های مسی  فضای خاصی وجود دارد، بنابراین انتقال حرارت مزایایی دارد.

  1. اکسید شدن آسان: سیم تک رشته ای به راحتی اکسید نمی شود

ما می توانیم چندین سیم را با مدت زمان طولانی بررسی کنیم. برخی از سیم های مسی کابل چند رشته ای اکسید شده و قطع شده اند.

به این ترتیب سطح مقطع سیم ها کاهش می یابد و خطر ایمنی احتمالی استفاده از برق افزایش می یابد. در حالی که یک رشته سیم، فقط قسمت سطحی آن اکسید می شود، و قسمت میانی اکسید نمی شود و بادوام تر است.

  1. جنبه قیمت: قیمت یک خط رشته بسیار ارزان است

سیم چند رشته ای از بسیاری از سیم های مسی ریز ساخته شده است و فرآیند کمی پیچیده است، بنابراین قیمت بالاتر است، در حالی که قیمت سیم تک کمتر است.

مزایای سیم رشته ای:

مزیت اصلی سیم تک رشته ای این است که بسیار انعطاف پذیرتر از سیم چند رشته ای  است. چرخاندن تعدادی از سیم‌های ظریف‌تر به یکدیگر، فشار روی هر یک را در هنگام خم شدن هادی کاهش می‌دهد و احتمال شکستن سیم را کاهش می‌دهد.

همچنین توانایی هادی را برای مقاومت در برابر فشارهای انبساط و انقباض حرارتی افزایش می دهد.

 

معایب سیم چند رشته ای:

گران تر: سیم چند رشته ای بیشتر از سیم تک رشته ای هزینه دارد زیرا ساخت آن پیچیده تر است. شما باید چندین سیم کوچکتر بسازید، که سپس به هم می پیچند، گاهی اوقات چندین بار از ماشین های اکسترندر عبور می کنند (مثلاً در مورد رشته های طناب) تا محصول نهایی ایجاد شود.

انتهای سیم های چند رشته ای ممکن است دشوارتر باشد. هنگام برداشتن عایق، باید مراقب باشید که انتهای هر یک از سیم‌ها قطع نشود و مطمئن شوید که همه آنها در ترمینال نصب شده‌اند. شما می توانید از یک فرول برای نگه داشتن سیم ها در کنار هم استفاده کنید، اما اگر هادی سیم ترموکوپل است، باید مراقب باشید. فرول باید از مواد ترموکوپل ساخته شود تا اتصال ترموکوپل دیگری وارد سیستم نشود!

در مقایسه با سیم تک رشته ای ، سیم های چند رشته ای قطر بیشتری دارند. هادی های جامد یا رشته ای برای حفظ سطح مقطع فلز مشخص شده اند به طوری که مقاومت یکسان باشد و جریان یکسانی داشته باشند، اما مقطع سیم چند رشته دار شامل شکاف های هوا بین سیم ها می شود و اندازه کلی را افزایش می دهد.

پایان: یک سیم چند رشته ای به اندازه یک سیم تک رشته ای صاف نخواهد بود. این مهم نیست که آن را با عایق دیوار ضخیم مانند PVC بپوشانید، اما برخی از عایق های فلوروپلیمر تنها 0.3 میلی متر ضخامت دارند و باید روی سطح صافی بروند تا ترک نخورند. هادی‌های رشته‌ای برای عایق‌های دیوار نازک باید از سیم‌های نازک منفرد تشکیل شوند که به صورت متحدالمرکز چیده شده‌اند تا سطحی صاف ایجاد کنند.

سیم برق تک رشته ای مفتولی

سیم برق تک رشته ای یا سیم مفتولی به نوعی از سیم ها اطلاق می شود که هادی آن طبق استاندارد ملی ISIRI 3084 و استاندارد بین المللی IEC ۶۰۲۲۸ ( از نوع هادی های تک مفتولی) می باشد. سیم های مفتولی در دو نوع سیم نصب ثابت و سیم خشک تولید می‌شوند و هر دوی آنها دارای هادی تک مفتولی می باشند.

سیم مفتولی نصب ثابت یا سیم خشک یک سیم برق تک رشته ای است که هادی آن از جنس مس و عایق آن از جنس پی وی سی می باشد. به علت مقاومت بالا و انعطاف پذیری زیاد بسیار کاربرد دارد. این سیم در توزیع کننده های برق و سیم کشی تابلو ها به کار می رود. همچنین می توان از این سیم برای نصب در لوله ها و زیر گچ استفاده کرد. ولتاژ نامی سیم های برق تک رشته ای یا مفتولی ۳۰۰ تا ۵۰۰ ولت می باشد.

سیم برق تک رشته ای افشان

سیم برق تک رشته ای افشان برای ارتباط سیستم ها و تجهیزات به کار می رود. اگر شما بخواهید بین کابل های مثبت و منفی فاصله وجود داشته باشد یا وجود آنها در یک کابل باعث سخت شدن سیم کشی باشد، در اینگونه موارد از سیم های افشان تک رشته ای استفاده می شود. این سیم ها مقاومت خوبی در برابر ضربه دارند. در برابر رطوبت نیز سطح بیرونی آنها مقاومت بالایی دارد. در سیستم های روشنایی و تولید لوازم الکترونیکی نیز از سیم های افشان تک رشته استفاده می شود.

 

نوعی سیم برق تک رشته ای افشان وجود دارد که مخصوص محیط مرطوب طراحی و تولید شده است. این سیم از لایه های مختلف ضد آب تشکیل شده‌ و از نفوذ آب و نم به سیم جلوگیری می شود.

این نوع سیم ها در موتور های آب و مناطق شمالی کشور بیشتر استفاده می شود. سیم های تک رشته جریان برق را به خوبی انتقال می دهند و هیچگونه نویزی یا نوسانی در این نوع سیم دیده نمی شود.

سیم برق تک رشته ای یا کابل خشک

کابل خشک برای انتقال انرژی الکتریکی در خطوط انتقال برق استفاده می شود. این سیم برق تک رشته ای از یک سیم مسی غیر قابل انعطاف به عنوان هادی استفاده می کند. این سیم ها برای پیوند مرکز سیم کشی و جعبه تقسیم به کار می‌روند. این نوع سیم نسبت به کابل افشان هزینه و شارش جریان کمتری دارد.

برای کابل کشی های افقی و قائم از این نوع کابل استفاده می شود. این کابل برخلاف کابل  افشان انعطاف پذیری زیادی ندارد.

در انتخاب سیم رشته ای در مقابل سیم جامد همه نیازها باید سنجیده و در نظر گرفته شود. هزینه اولیه در مقابل هزینه های بلند مدت باید با عوامل محیطی، کاربردها، بارها، حرکت و دوام پروژه سنجیده شود. اگر ساخت یک خانه یا مجموعه ای از جعبه بسازید، رویکرد متفاوت نیست،

این عوامل باید قبل از تصمیم گیری نهایی در مورد اینکه چه نوع سیمی باید برای تکمیل موثر و کارآمد پروژه شما استفاده شود، در نظر گرفته شود. در این راستا، چه یک OEM یا یک صاحب کسب و کار کوچک باشید، از یک برقکار یا متخصص الکترونیک واجد شرایط در سیمی که انتخاب می کنید، مشاوره و راهنمایی برای نیازهای شغلی خود بخواهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *